DART το πρώτο βήμα στην πλανητική άμυνα

Μέχρι πρότινος ο άνθρωπος δεν είχε καταβάλει καμία προσπάθεια ώστε να αποτρέψει την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη γη. Αυτό αλλάζει με τη διαστημική αποστολή Double Asteroid Redirection Test (DART). Το DART το οποίο εκτοξεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021 μέσω του FALCON 9  της SPACE-x  στοχεύει εσένα διπλό  σύστημα αστεροειδών το οποίο εκτελεί ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο  με μέση  απόσταση από αυτόν 1,65 AU την περίοδο περιφοράς 2   γήινα έτη. Ο μεγαλύτερος αστεροειδής του συστήματος ο δίδυμος έχει διάμετρο 780m.   Σε απόσταση   1km από το δίδυμο βρίσκεται ο  δίμορφος, πού είναι δορυφόρος του διδύμου με περίοδο περιφοράς 11,9h, έχει διάμετρο μόνο 160m.
 
Το DART  πού σχεδιάστηκε από το εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής JOHNS HOPKINS στη συνεργασία  με τη NASA έχει μάζα 550kg και είναι 100 φορές μικρότερο από το σώμα στο οποίο  θα προσκρούσει. Το DART θα ξεδιπλώσει δύο συλλέκτες <ROZA>  μήκους 8,5m ο καθένας, οι οποίοι θα  τροφοδοτούν με ενέργεια το μοναδικό σύστημα του DART την κάμερα υψηλής ανάλυσης DRACO η οποία  η οποία μέσω του κατάλληλου λογισμικού θα τον καθοδηγήσει αρχικά προς τον δίδυμο και λίγη μόλις ώρα πριν την πρόσκρουση το κατευθύνει προς το δίμορφο.
Το DART χρησιμοποιεί ένα σύστημα προωθήσεις πού βασίζεται  στην υδραζίνη καθώς και ένα πρωτοποριακό σύστημα ιόντων γνωστό ως NEXT-C το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά  σε διαστημική αποστολή και βασίζεται  στην εκτόξευση φορτισμένων  σωματιδίων η οποία δημιουργεί μία προστατευτική δύναμη.  Η χρήση των δύο αυτών συστημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ταχύτητας της τάξεως των 23800km/h με την οποία θα προσκρούσει στον δίμορφο. Παρόλα αυτά η μεταβολής ταχύτητα του αστεροειδούς θα είναι μικρότερη από  1% δηλαδή περίπου 0,5mm/s.  Σε βάθος χρόνου η μεταβολή αυτή θα είναι αισθητή καθώς η περίοδος περιφοράς του δίμορφου θα μειωθεί από 73s έως 10min ανάλογα με την πυκνότητα των υλικών του στρατού στην περιοχή της πρόσκρουσης και την ταχύτητα θραυσμάτων.
 Μαζί με το DART ταξιδέψει και ο μικρός δορυφόρος LICIA CUBE της  ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας το οποίο θα συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες για τη σκοτεινή πλευρά του δίμορφου η χημική σύσταση των θραυσμάτων που προκύπτουν από την πρόσκρουση.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα πετύχει γιατί πρόκειται για κάτι πραγματικά σημαντικό  ώστε να διατηρηθεί η ζωή πάνω στη γη.

Σχόλια

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ.ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Breakthrough Starshot στον δρόμο προς τα αστέρια

James Webb το επαναστατικό τηλεσκόπιο που θα αλλάξει τα πάντα στο χώρο της αστρονομίας